Pütürge, Malatya ilinin bir ilçesidir ve ilk adı "Güzel Yer" veya "İstenilen Yer" anlamına gelen (Imrun) olarak bilinmektedir. 300 yıl önce köy olarak kurulan ilçe, 1877’de bucak haline getirilmiş ve Adıyaman'ın Kahta ilçesine bağlanmıştır. 1892’de ise Elazığ iline bağlanmış, Cumhuriyet’in ilanıyla Malatya’ya bağlanmıştır. İlçe, Malatya il merkezine 74 km mesafede yer almakta ve yüzölçümü 1.181 km²’dir. Denizden yüksekliği 1.250 metredir.

Pütürge’nin arazisi engebeli ve sarptır. İlçe toprakları, Fırat Nehri’ne dökülen Şiro Çayı'nın geniş vadisinin tabanı ve etrafındaki dağlık kesimlerden oluşmaktadır. Yerleşim yerleri dağlık alanlarda yoğunlaşmış, tarıma elverişli araziler ise dağ yamaçlarında yer almıştır.

İlçede tarım ve hayvancılık yaygın olarak yapılmaktadır. Bölge halkı geleneklerine bağlıdır ve okuma yazma oranı 1985-1994 yılları arasında %95'e ulaşmıştır. İlçede tarihi yerler arasında Uzuntaş Köyü’ndeki Perieş Kalesi, Nemrut Dağı’nın doğu yakası, Gerar Kalesi ve Battalgazi Ziyareti gibi önemli noktalar yer almaktadır.

Pütürge'nin tarihi, 300 yıl öncesine dayanır. Şiro ve İmran adlarıyla da anılmıştır. Kütahya'dan gelen Samanoğulları ve Kopuzoğulları gibi topluluklar bu bölgeye yerleşmiştir. İlçeye ilk yerleşmenin tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. İlçenin adı, "Pütürge" kelimesinin kökeni belirsizdir. Bir teoriye göre, kelime Rusça kökenli olup "şişe" anlamına gelir. Diğer bir teori ise, Pütürge adının, Osmanlı döneminde göç eden Boşnakların adından türediğini öne sürer.

Pütürge’nin gezilebilecek yerleri arasında, Gerar Kalesi harabeleri, Tepehan’daki han, Ormaniçi köyündeki aslan kabartması, Kubbe Dağı ve çevresindeki yaylalar bulunmaktadır.